----30 Cadangan Resepi Menu Berbuka Puasa Dan Bersahur
Selama Sebulan Serta Menu Menyambut Hari
Raya Idulfitri Yang Sangat Menarik ----
Bahan-bahan
- 250g ketam (dibersihkan)
- 7 biji cili hijau
- 1½ cawan santan kelapa yang di parut
- 1 keping asam gelugur
- ½ sudu kecil serbuk kunyit
- ½ sudu besar garam secukup rasa
- ½ sudu kecil perasa
Cara-cara memasak
1. Masukkan ketam ke dalam periuk, masukkan serai, cili
hijau, santan, asam keping, garam secukup rasa, perasa dan kunyit .
2. Masak selama 5-7 minit.
3. Siap, angkat dan hidangkan.
HARI KEDUA: AYAM SOS LEMON MADU
Bahan-bahan
- dada ayam 500g (potong ikut suka)
- tepung serbaguna (secukupnya)
- telur sebiji (kacau)
- madu 4 sudu besar
- lemon 2 biji (ambil jus)
Cara-cara memasak
1. Celupkan ayam dengan telur kemudian golek-golek atas
tepung sehingga rata.
2. Panaskan minyak, goreng hingga garing, angkat dan
ketepikan.
3. Untuk sos, campurkan madu dan jus lemon,kacau sebati
dan masukkan ayam, gaul rata.
4. Hias dengan hirisan lemon dan daun sup. Siap!
HARI KETIGA: PARI ASAM PEDAS
Bahan-bahan
- 6 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- ½ inci kunyit
(Semua bahan hendaklah ditumbuk)
- 4 sudu besar cili boh (rendam cili kering, tos dan
kisar)
- ½ cawan air asam jawa
- 3 cawan air
- 250g ikan pari (dipotong kecil)
- 2 tangkai daun kesum
- sayur masin (jika suka)
- bendir
- 3 sudu minyak masak
- garam, gula dan sedikit lada hitam
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak di dalam periuk yang sederhana besar.
Tumiskan bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan cili boh, kacau dan biarkan hingga terbit
minyak.
3. Masukkan daun kesum. Masukkan pula air asam jawa dan
kacau sebati.
4. Masukkan ikan pari, sayur masin dan air. Biarkan
mendidih dab kecilkan api.
5. Masukkan garam, gula dan lada hitam.
6. Masukkan bendir dan biarkan seketika sehingga bendir
masak.
HARI KEEMPAT: SOTONG SAMBAL TUMIS HALIA
Bahan-bahan
- sotong (direbus)
- cili kering (direndam dan dimesin)
- bawang merah, bawang putih dan halia (dimesin)
- sedikit air asam jawa
- garam dan sedikit gula
Cara-cara memasak
1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang merah, bawang
putih dan halia yang telah dimesin tadi sehingga wangi.
2. Masukkan cili dan tumiskan sehingga agak garing.
Kemudian masukkan air asam jawa, garam dan sedikit gula.
3. Biarkan seketika dan masukkan sotong. Kacau sehingga sebati
dan biarkan untuk beberapa minit lagi.
HARI KELIMA: SAMBAL CILI IKAN BILIS PETAI
Bahan-bahan
- ikan bilis 300g
- petai 2 papan
- bawang besar sebiji (dihiris)
- bawang putih 3 ulas (ditumbuk)
- cili merah sebiji (ditumbuk)
- cili padi 20 biji (ditumbuk)
- garam secukup rasa
Cara-cara memasak
1. Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan.
2. Tumiskan bawang, dan bahan yang ditumbuk sehingga naik
bau.
3. Masukkan garam, gaul sebati.
4. Masukkan ikan bilis dan petai, gaul rata. Siap!
HARI KEENAM: AYAM PAPRIK
Bahan-bahan
- 4 ketul ayam - dihiris kecil
- 2 ulas bawang putih - dicincang halus
- 1 biji bawang besar - dibelah dua dan dihiris bulat
kasar
- 1 biji cili merah - dihiris serong
- 11 biji cili api - dipecah-pecahkan
- 2 helai daun limau purut - disiat-siat
- bunga kobis - dihiris kecil
- 2 biji putik jagung - dihiris serong
- 1/2 biji karot - dihiris serong
- 2 biji kacang panjang - dipotong 1 inci
- 2 sudu makan cili kering kisar
- 2 sudu makan cili sos
- 2 sudu makan tomato sos
-1 sudu makan sos tiram
- garam
- 1 cawan air
Cara-cara memasak
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang
putih hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan semua sos. Tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan isi ayam. Kacau rata hingga isi ayam layu.
5. Masukkan air. Masak hingga mendidih.
6. Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Kacau rata.
7. Masukkan semua bahan hiris. Kacau rata. Masak hingga
sayur empuk. (Kalau kuahnya pekat sangat, boleh tambah sedikit lagi air).
8.Tutup api dan hidangkan.
HARI KETUJUH: TOM YAM THAI
Bahan-bahan
- 1 paket perencah tomyam
- 4 biji tomato
- 5-6 biji cili padi – ikut selera masing2
- 3 batang serai – diketuk
- 4 helai daun limau purut
- 1 batang lobak merah, sedikit cendawan
- 2 ulas bawang merah
- 2 biji bawang besar
- 1 cm lengkuas
- lauk – ayam/sotong/daging/ketam/udang
- 2 sudu besar sos tiram – optional
- 2 sudu besar sos cili dan sos tomato
Cara-cara memasak
1. Kisar (2 ulas bawang merah + 1 batang serai + 1 1/2
biji tomato + 3 biji cili padi).
2. Massukkan bahan kisar tadi dalam kuali dan 1 paket
perencah tomyam. Tumiskan dan masukkan air secukupnya.
3. Masukkan pula lobak merah.
4. Setelah lobak merah empuk masukkan lebihan cili padi,
serai yang telah diketuk, lengkuas yang dihiris, bawang besar, gula, garam.
Kalau nak lagi sedap boleh tambah 2 sudu sos tiram, 2 sudu sos cili dan 2 sudu
besar sos tomato.
5. Bila dah mendidih boleh masukkan isi ayam, udang,
sotong dan sebagainya.
6. Kemudian masukkan tomato,cendawan dan daun limau
purut.
7. Siap untuk dihidang
HARI KELAPAN: SAMBAL TUMIS DAGING
Bahan-bahan
- daging
- bawang putih, bawang kecil dan bawang besar (dihiris)
- cili kering (direndam dan dimesin)
- air asam jawa
- sedikit gula dan garam
Cara-cara memasak
1. Tumis bawang putih, bawang kecil dan bawang besar
hingga wangi.
2. Masukkan cili mesin dan kacau biar sebati.
3. Masukkan gula, kacau.
4. Masukkan daging dan air asam jawa. Kacau dan biarkan
hingga agak garing.
5. Masukkan garam dan kacau. Dengan api yang kecil
biarkan hingga sambal garing dan terbit minyak.
HARI KESEMBILAN: AYAM MASAK HALIA
Bahan-bahan
- 500 gram ayam, potong kecil
- 4 ulas bawang putih, hiris nipis
- 2 cm halia, dihiris halus memanjang
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 biji bawang besar, hiris nipis membulat
- 1 biji cili merah, hiris nipis
- 1 tangkai daun bawang, hiris panjang 2cm cm
- 1 1/2 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit
air
- minyak masak, untuk goreng ayam
- sedikit lada sulah atau lada hitam
- sedikit garam dan kunyit
- garam dan gula, secukup rasa
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak. Gaul ayam bersama garam dan kunyit
kemudian goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
2. Ambil sedikit minyak dari baki gorengan ayam tadi
anggaran 1/2 senduk dan tumis bawang putih bersama halia sehingga naik bau.
3. Masukkan kembali ayam yang digoreng separuh masak
tadi.
4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair, dan sedikit
taburan lada putih. Kacau seketika (jaga jangan sampai bawang putih hangus).
5. Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga
kuah menjadi sebati dan pekat. Tambah sedikit lagi air jika anda suka lebih
kuah.
6. Taburkan dengan cili merah dan bawang besar dan kacau
selama 2-3 minit sebelum diangkat. Perasakan dengan garam dan gula secukup
rasa.
7. Angkat dan tabur dengan daun bawangdan. Hidangkan
bersama nasi panas.
HARI KESEPULUH: SUP IKAN MERAH
Bahan-bahan
- ikan merah
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- sedikit halia
- kayu manis, bunga lawang dan pelaga
- lada hitam biji - tumbuk
- sup bunjut ikan Adabi
Cara-cara memasak
1. Didihkan air secukupnya bersama sup bunjut ikan,
bawang merah, bawang putih, halia yang dihiris, kayu manis, bunga lawang dan
pelaga.
2. Biarkan air menggelegak sebelum dimasukkan ikan.
3. Akhirnya masukkan lada hitam dan garam secukupnya.
4. Taburkan daun sup san bawang goreng. Tutup api dan
sedia dihidangkan.
HARI KESEBELAS: SOTONG MASAK LEMAK PADANG
Bahan-bahan
- 1 kg sotong - cuci bersih dan potong
- 3 biji bawang besar - belah 4
- 2 biji tomato - belah 4
- 2 batang serai - di titik
- 3 biji ubi kentang - belah 4
- 3 camca minyak untuk menumis
- 500 ml santan
- air secukupnya
- garam secukup rasa
Bahan kisar
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 inc kunyit hidup
- 2 inc halia
- 5 tangkai cili merah
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak
2. Tumiskan bahan kisar hingga harum dan terbit minyak
3. Kemudian masukkan bawang besar, serai, ubi kentang,
tomato, sotong santan dan air
4. Kacau biar sebati
5. Kemudian renihkan dan sesekali di kacau supaya santan
tidak pecah minyak.
HARI KEDUA BELAS: AYAM GORENG MADU
*Tips: kalau nak gantikan madu dengan gula pun boleh,
sekiranya tak ada stok madu kat rumah.
Bahan-bahan
- ayam 8 ketul (direbus)
- bawang merah 5 biji (dikisar)
- bawang putih 6 ulas (dikisar)
- halia 1 inch (dikisar)
- kicap cair 1 sudu besar
- kicap pekat 1 sudu besar
- sos tiram 1 sudu besar
- madu 1 sudu besar
- minyak untuk menggoreng.
Cara-cara memasak
1. Rebuskan ayam sehingga separuh masak.
2. Campurkan bahan kisar, kicap cair, kicap pekat, sos
tiram dan madu, bersama ayam,
3. Gaul rata, perap ayam dalam peti ais selama 2 jam.
4. Panaskan minyak, goreng ayam sehingga garing, tapi
jangan terlalu lama sebab ayam
sudah separuh masak.
5. Siap! Sedia untuk dihidangkan.
HARI KETIGA BELAS: TELUR MATA GORENG BAWANG DAN CILI
Tips: Nak dapat telur mata yang gebu macam kat kedai tu,
minyak kena banyak. Masa goreng telur, biarkan kuning telur sedikit cair.
Bahan-bahan
- telur 3 biji
- bawang besar sebiji (dihiris)
- cili padi 8 biji (belah 2)
- kicap secukupnya
- garam secukupnya
- minyak untuk menggoreng
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak, goreng telur, angkat dan ketepikan.
2. Tumis bawang besar dan cili padi sehinggasedikit layu,
masukkan garam, gaul sebati.
3. Tuangkan atas telur tadi dan tuangkan sedikit kicap.
Siap!
HARI KEEMPAT BELAS: MASAK LEMAK CILI API SIPUT SEDUT
Bahan-bahan
- 1kg siput sedut
- 5 ulas bawang merah - kisar halus
- 3 ulas bawang putih - kisar halus
- 2 inci kunyit hidup - kisar halus
- 2 inci halia - kisar halus
- 15 tangkai cipi padi - kisar halus
- 2 batang serai - di titik
- 500ml santan
Cara-cara memasak
1. Siput sedut diberus hingga bersih.
2. Rendam sebentar dalam air garam untuk membuang kotoran
seperti pasir dan lumpur.
3. Potong bahagian ekornya, cuci bersih dan toskan.
4. Panaskan minyak, tumis bahan yang di kisar hingga
harum.
5. Masukkan santan, serai dan siput.
6. Kacau perlahan atas api sederhana hingga masak
7. Perasakan dengan garam, masak hingga kuah sedikit
pekat. Sedia di hidangkan.
HARI KELIMA BELAS: SIAKAP STIM LIMAU NIPIS
Bahan-bahan
- 1 ekor ikan siakap siap siang cuci bersih
- 1 labu bawang merah/besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 batang serai
- 5 biji cili padi
- 1 biji limau nipis ambil jusnye
- 1sdm sos tiram
- sepokok daun ketumbar
- setengah batang carrot
- semangkuk bunga kobis
- setengah biji Lada bengala
- garam dan gula secukup rasa
Cara-cara memasak
1. Guna kuali yang muat seekor ikan siakap diatas dapur.
Masukkan ikan yang dah dicuci bersih.
2. Potong dadu bawang merah, Bawang putih dan halia
taburkan atas ikan.
3. Hiris nipis serai dan tabur juga ke atas ikan dalam
kuali.
4. Hiris cili ketepikan.
5. Potong carrot, bunga kubis dan lada bengala ikut
bentuk disukai dan ketepikan.
6. Curah air kedalam kuali sehingga hampir tengelam ikan.
Hidupkan api dapur tahap sederhana. Tutup kuali. Biar air mendidih dan biar
ikan hampir masak.
7. Agak ikan hampir masak, kecilkan api. Masukan garam
gula sos tiram, jus limau, sayuran dan daun ketumbar. Gaul kuahnya
perlahan-lahan. Rasakan ikut hati dan siap
HARI KEENAM BELAS: UDANG KICAP PEDAS
Bahan-bahan
- 400 gram udang
- 1 biji (kisar) bawang besar
- 2 biji (kisar) bawang putih
- 1/2 inci (kisar) halia
- 3 sudu (saya dah blend siap2) cili kering
- 1 biji cili merah
- 4 sudu kicap pekat
- 2 sudu sos tiram
- 1 sudu gula
- secukup rasa (jika perlu) garam
- 1/4 cawan air
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak kemudian masukkan bahan yang dikisar
untuk ditumis - bawang besar, bawang putih dan halia.
2. Masak hingga kekuningan kemudian masukkan cili kering
yang telah di kisar. Tumis hingga naik minyak.
3. Masukkan kicap pekat dan sos tiram. Tumis seketika
kemudian masukkan udang.
4. Masukkan air supaya ada kuah sedikit. Dan akhir skali
masukkan cili merah. Jika perlu masukkan garam secukup rasa.
5. Siap untuk dihidang.
HARI KETUJUH BELAS: AYAM PERCIK BAKAR
Bahan-bahan
- ayam
- cili kering (suka pedas lebihkan)
- bawang kecik
- bawang putih
- halia
- lengkuas
(semua bahan-bahan diatas dikisar)
- serai (titik)
- 3 serangkai
- santan
- gula
- garam kasar
- asam keping
Cara-cara memasak
1. Masukkan semua bahan dalam periuk/kuali kecuali gula.
2. Bila ayam separuh masak,keluarkan ayam dan bakar..
3. Kuah lebihan rebus ayam tadi campurkan lagi sedikit
santan dan gula dalam 4 ke 5 sudu.
4. Masak sampai pekat likat, sebatikan rasa masam masin
sedikit, manis kena lebih.
5. Siap untuk dihidang.
HARI KELAPAN BELAS: IKAN SELAR GORENG SAMBAL CILI API
PETAI
*Tips : Petai dimasukkan akhir sekali, supaya petai
nampak segar dan tak layu.
Bahan-bahan
- ikan selar 8 ekor
- serbuk kunyit+sedikit garam
- petai 2 papan
- bawang besar sebiji (dihiris)
- bawang putih 2 ulas (ditumbuk)
- cili padi 15 biji (ditumbuk)
- garam secukup rasa
- minyak (untuk menggoreng+menumis)
Cara-cara memasak
1. Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam,
gaul sekata.
2. Panaskan minyak, goreng ikan hingga garing kemudian
angkat dan ketepikan.
3. Panaskan minyak, tumiskan bawang besar hingga layu dan
tumis bahan yang ditumbuk
sehingga naik bau.
4. Masukkan garam, kacau sebati, akhir sekali masukkan
petai, gaul rata.
5. Tuangkan bahan tumis bersama petai tadi atas ikan
goreng, siap!
HARI KESEMBILAN BELAS: DAGING MASAK BLACK PEPPER
*Tips : Untuk mendapatkan daging yang lembut pastikan
ianya tidak di masak terlalu lama di atas api yang besar.
Bahan-bahan
- 500g daging (bahagian batang pinang)
- 4 ulas bawang putih
- 2 sudu besar sos tiram
- kicap manis
- 1 sudu kecil lada hitam (ditumbuk kasar)
- 2 tangkai cili merah (potong kasar)
- bawang besar holland
- 2 sudu kecil tepung jagung
Cara-cara memasak
1. Panaskan 2 senduk minyak, goreng daging selama 3-4
minit. Angkat dan asingkan.
2. Kurangkan sedikit minyak tadi kepada angggaran 1/2
senduk minyak, tumis bawang putih dan masukkan lada hitam.
3. Masukkan kicap dan serbuk lada hitam, kacau sebentar
dam masukkan daging.
4. Masak menggunakan api besar dan kerapkan mengacau
bahan dalam kuali.
5. Kemuduan tambah bancuhan tepung jagung dan bawang
besar. Apabila kuah menjadi pekat padam api dan hidangkan. Hiaskan dengan
taburan daun bawang.
HARI KEDUA PULUH: SAMBAL TUMIS KERANG
Bahan-bahan
- 3-4 kg kerang - direbus dan ambil isinya
- 3 ulas bawang putih - ditumbuk/kisar
- 2 biji bawang besar - ditumbuk/kisar
- 3 sudu(kurang atau lebih) cili yang telah dikisar
- 2 biji bawang besar - dihiris
- 1 cm (sedikit saja) belacan(jika suka) - kisar/tumbuk
bersama bawang
- 1 sudu besar air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
- sedikit air jika perlu.
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga masak
dan pecah/terbit minyak.
2. Masukkan kerang, hirisan bawang besar dan air asam
jawa. Gaul rata.
3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika
inginkan kuah, tambahkan air.
4. Apabila kerang sudah sebati dengan sambal, bawang
sudah masak bolehlah diangkat.
HARI KEDUA PULUH SATU: UDANG GORENG BUTTER TELUR MASIN
Bahan-bahan
- 500 gm udang
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- minyak
- 3-5 sudu besar butter
- 6 ulas bawang putih - dicincang
- 15 biji cili padi - dihiris serong
- 4 tangkai daun kari
- 2 biji telur masin - direbus & hancur
- 2 sudu kecil gula
- 10 sudu besar susu cair/susu segar
- 1 sudu kecil tepung jagung
Cara-cara memasak
1. Telur masin rebus dibuang kulit dan dihancurkan.
Ketepikan.
2. Udang dibersihkan dan digaul dengan garam dan serbuk
kunyit. Panaskan minyak dan goreng sekejap sehingga udang berubah warna. Angkat
dan ketepikan (buangkan semua lebihan minyak).
3. Panaskan kuali masukkan butter, tumis bawang putih,
daun kari dan cili padi hingga wangi dan masukkan telur masin yang dihancurkan
tadi.
4. Kemudian masukkan susu segar dan gula. (tak perlu
letak garam sebab dah ada rasa masin dari telur masin)
5. Kacau rata dan masukkan udang. Kacau lagi. Masukkan
bancuhan tepung jagung dengan air untuk memekatkan kuahnya. Masak seketika,
kemudian bolehlah dihidangkan.
HARI KEDUA PULUH DUA: KARI AYAM NYONYA
Bahan-bahan
- ayam 1/2 ekor
- santan 1 bungkus kecil
- bawang merah 6 ulas
- bawang putih 4 ulas
- serai 3 batang hiris
- lengkuas 1 inci
- halia 1 inci
- kunyit hidup 1 inci
- buah keras 4 biji
- cili kering ikut pedas
- cili masak 2
- serbuk rempah daging 1 sudu besar
Cara-cara memasak
1. Blend semua bahan kecuali ayam dan rempah.
2. Seterusnya tumis dan masukkan rempah kari, daun kari.
3. Kacau sehingga wangi dan masukkan ayam, santan,
kentang dan daun limau purut.
4. Siap untuk dihidangkan.
HARI KEDUA PULUH TIGA: SINGGANG SOTONG
Bahan-bahan
- 10-13 ekor sotong
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- 2-3 biji cili hijau
- garam,gula dan pasti sedap knor secukup rasa
Cara-cara memasak
1. Bersihkan sotong. Buang dakwat hitam dan isi perutnya.
Masukkan dalam periuk.
2. Hiris bawang merah + putih dan ketuk serai. Masukkan
semuanya dalam periuk sotong. Masukkan juga cili hijau.
3. Masukkan air. Jangan banyak sangat, agak-agak
tenggelam sotong. Masak hingga menggelegak. Tambah garam, gula dan pasti sedap
knorr secukup rasa.
HARI KEDUA PULUH EMPAT: SIAKAP 3 RASA
Bahan-bahannya
Untuk Ikan:
- 2 ekor ikan siakap
- tepung jagung untuk dilumur pada ikan
- serbuk Pasti Sedap Knoor
- minyak untuk menggoreng ikan
Untuk Kuah:
- 2 biji bawang besar - dipotong dadu
- 6 biji bawang putih - dititik
- 10 biji cili padi - dipotong kecil
- 1 inci halia - dihiris halus
- 1 biji tomato - dipotong dadu
- 1/2 biji cili benggala - dipotong dadu
- kiub nanas - boleh beli yang siap ditinkan
- 4 sudu besar sos tomato
- 4 sudu besar sos cili thai
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos ikan
- 2 batang serai - dititik
- beberapa helai daun limau purut
- daun sup/daun bawang untuk hiasan
- garam secukup rasa
- ajinomoto secukup rasa
- gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
Cara-cara memasak
1. Ikan dibersihkan dan ditoskan
2. Lumurkan ikan dengan serbuk pasti sedap knoor.
Pastikan semua bahagian dilumur rata. Kemudian, lumurkan pula dengan tepung
jagung. Lumur kedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.
3. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan
minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng terendam ikan
tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
4. Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan cili
padi, halia, serai, dan bawang putih.
5. Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos
tomato, sos tiram, sos ikan, dan 3 sudu jus nanas di dalam tin. Kacau sebentar.
6. Masukkan bawang besar, tomato, nenas, dan cili
benggala.
7. Masukkan air sedikit. Tambahkan garam, gula dan
ajinomoto.
8. Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak
pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi. Taburkan daun
sup/daun bawang.
HARI KEDUA PULUH LIMA: SUP TELUR
Bahan-bahan
- 4 biji telur
- 2 biji kentang (potong kecil)
- 1 batang carrot (potong kecil)
- 1 pokok sawi minyak ata kailan (potong pendek)
- air secukupnya
- minyak
- garam
Bahan tumis (tumbuk kasar)
- 3 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 s/k lada hitam
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga
wangi.
2. Masukkan air secukupnya dan masukkan kentang dan
carrot. Biarkan mendidih dan lembut.
3. Masukkan telur masa air menggelegak.
4. Bila dah nampak telur masak baru masukkan sawi dan
tutup api.
5. Hidangkan.
HARI KEDUA PULUH ENAM: DAGING GORENG BEREMPAH
Bahan-bahan
- 250 g daging lembu (dipotong)
- 1 labu bawang besar (saiz kecil)
- 1/2 inci halia (dihiris)
- 1 biji cili merah (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 sudu makan penuh serbuk kari
- 1 biji tomato (potong 6)
- daun bawang (dipotong)
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecil kicap manis
- sedikit garam dan serbuk kunyit
- sedikit minyak
Cara-cara memasak
1. Daging yang telah digaul dengan serbuk kunyit dan
sedikit garam. Masak dalam kuali untuk dikeringkan airnya.
2. Jika daging belum empuk masukkan sedikit air lagi dan
masak sehingga daging empuk.
3. Jika daging telah lembut masukan sedikit minyak dan
bahan-bahan yang telah dihiris tadi, goreng seketika.
4. Masukkan serbuk kari, sos, kicap manis dan sedikit
air. Kacau hingga kering sedikit.
5. Sesuaikan rasa masukkan buah tomato dan daun bawang.
Angkat dan hidangkan.
HARI KEDUA PULUH TUJUH: TELUR BUNGKUS
Bahan-bahan
- 2 keping isi ayam dipotong kecil-kecil
- 1/2 biji bawang holland dicincang halus
- 1 biji tomato dubuang biji dan didadu kecil
- 1/2 batang daun saderi didadu kecil
- 1/2 peket sayur campur (carrot, jagung, kacang peas)
- 1 biji cili merah
- 2 sudu sos tomato
- 2 sudu sos cili
- 1 sudu sos tiram
- sedikit hirisan daun sup atau daun ketumbar
- secubit garam jika perlu
- minyak untuk menumis
- 2 biji telur ayam
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak dan tumis bawang holland sehingga
sedikit layu
2. Masukkan hirisan dada ayam dan kacau seketika biarkan
sehingga isi ayam masak
3. Masukkan hirisan tomato, batang saderi ,cili merah
serta sayur campur dan dikacau rata
4. Perasakan dengan sos cili,sos tomato dan sos tiram dan
kacau lagi.
5. Taburkan secubit garam jika perlu
6. Sebelum diangkat boleh la ditaburkan daun sup atau
daun ketumbar.
7. Dalam kuali berasingan, panaskan minyak dan seratakan
keliling kuali
8. Pukul telur ayam tadi dan goreng dalam kuali dengan
kaedah melenggangkan kuali sehingga telur sekata
9. Letak kan inti ditengah-tengah dan bungkuskan telur
tersebut
10. Biarkan telur garing seketika dan boleh lah
diterbalik kan ke dalam pinggan.
HARI KEDUA PULUH LAPAN: IKAN PERCIK
Bahan-bahan
- ikan kembung/bawal
- santan pekat
- 5 biji bawang merah
- 1 biji bawang putih
- 1 inci halia
- 2 batang serai
- 1 keping asam keping
- kunyit
- garam
- gula
Cara-cara memasak
1. Lumurkan ikan dengan kunyit dan garam kemudian bakar
dan asingkan
2. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia dengan
santan.
3. Masakkan di dalam kuali/periuk
4. Masukkan serai yang diketuk dan asm keping
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Biarkan kuah percik yang dimasak benar-benar pekat.
7. Setelah masak curahkan ke atas ikan yang dibakar tadi.
HARI KEDUA PULUH SEMBILAN: GULAI DAGING KERISIK
Bahan-bahan
- 450gm daging | hiris nipis
- 3 biji kentang kecil | kupas kulitnya
- 1 labu bawang besar | hiris
- 3 ulas bawang merah | tumbuk
- 2 ulas bawang putih | tumbuk
- 1/4cm halia | dipotong panjang
- air secukupnya
- 1/2 cawan santan pekat
- 2 sudu kerisik
- 2 sudu besar minyak
- 1 sudu besar minyak sapi
- 3 sudu besar rempah kari daging
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 2 kelopak bunga lawang
- 1 cm kulit kayu manis
Cara-cara memasak
1. Sediakan periuk, satukan daging yang telah dibersihkan
dengan rempah, bunga cengkih, bunga lawang, pelaga, kulit kayu manis, halia,
bawang tumbuk dan air didihkan di atas dapur hingga empuk.
2. Tuangkan santan serta sedikit lagi air, biarkan
mendidih sekali lagi sebelum dimasukkan kentang.
3. Apabila empuk masukkan kerisik, garam dan sedikit
sahaja gula sekadar pelengkap rasa.
4. Biarkan gulai masak sempurna, angkat periuk dan
letakkan ke tepi.
5. Panaskan minyak masak yang dicampur dengan minyak sapi
dalam sebuah kuali kecil, goreng bawang besar hiris hingga kuning.
6.Tuangkan minyak bersama bawang ke dalam gulai dan tutup
periuk cepat-cepat agar aromanya tidak keluar.
HARI KETIGA PULUH: AYAM GORENG LEMON
Bahan-bahan
- 3 sudu minyak zaitun
- 6 ketul peha ayam
- garam & lada hitam
- 1 biji bawang holand (dihiris kasar)
- 2 ulas bawang putih (dicincang)
- 6 biji kentang (dihiris halus)
- 1 cawan air rebusan ayam
- ½ epal cider
- 2 sudu perahan lemon
- beberapa batang rosemery
- herba thyme
Bahan perhiasan
- ½ hirisan keju parmesan
- 6 – 10 hirisan lemon
Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak zaitun di dalam periuk (pan) dengan
api yang sederhana.
2. Perapkan ayam dengan garam dan lada hitam selama
beberapa minit.
3. Bakar ayam dalam periuk sehingga keperangan.
4. Kemudian, asingkan ayam dan tambahkan sedikit minyak
ke dalam periuk.
5. Mula mengoreng bawang dan biarkan ia selama 1 minit.
6. Campakkan bawang putih ke dalam periuk dan gaulkan
selama 30 saat.
7. Masukan kentang dan taburkan garam dan lada hitam
kedalamnya.
8. Selepas itu, masukan air rebusan ayam dan masukan sedikit
epal cider di dalam periuk.
9. Gaul sehingga rata dan campakkan beberapa batang daun
rosemary.
10. Biarkan sehingga mendidih dan masukan semula ayam
yang telah di asingkan sebentar tadi.
11. Tutup periuk dan biarkan ia dengan api sederhana
sehingga ayam benar-benar masak dan kentang menjadi empuk.
12. Alihkan penutup dan masukan air perahan lemon.
13. Kacau sehingga rata dan taburkan keju parut dan
hirisan lemon sebagai pelengkap hiasan sebelum dihidangkan.
HARI RAYA IDULFITRI: BUBUR NASI KOSONG.
Bahan-bahan
- tak perlu bahan-bahan.
- tak perlu susah-susah memasak.
Petugas hospital akan hantar mengikut jadual.
(Truncated by WhatsApp)
25 Mei 2017
Diangkat semula sebagai paparan umum.
No comments:
Post a Comment